Aeroportul Internațional din Brașov

Tot ce trebuie să știi înainte de a călătorii

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
aeroportul international brasov destinatii

Gabriel Frangu

25 iun. 2023

4 minute de citit

aeroportul international brasov destinatii

Aeroportul din Brașov este cel mai nou aeroport din România, și primul construit de la zero după aproximativ 50 de ani. Inaugurarea lui reprezintă intenția orașului de a se dezvolta mai ales pe plan turstic cât și economic. Iar în acest articol o să - ți prezentăm câteva informații despre noul aeroport, ce zboruri vor fi operate în următoarea perioada și care sunt serviciile ce se regăsesc în locație.

<u>Update 07/11/23</u> Compania aeriană românească DAN AIR a decis să suspende temporar operațiunile sale pe Aeroportul Internațional Ghimbav din Brașov din cauza programului restrâns, lipsei dotărilor adecvate pentru zborurile de iarnă și a lipsei de facilități pentru companiile aeriene. Decizia a fost luată în urma anunțului că prelungirea programului aeroportului până la 16 ore pe zi va avea loc abia în ianuarie 2024. Ca urmare, DAN AIR își va muta cursele pe Aeroportul Internațional din Bacău, lăsând Aeroportul Brașov cu o singură companie aeriană. În plus, DAN AIR avea planuri de extindere a destinațiilor, dar amânarea programului a dus la această schimbare.

Puțină Istorie despre Aeroportul Brașov-Ghimbav

Pe data de 10 iunie 2023, Brașovenii s-au bucurat de ziua porților deschise ale Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, unde au participat un număr mare de vizitatori. În cadrul evenimentul au fost organizate și câteva spectacole ce au menținut atmosfera cât timp vizitatorii se bucurau de investiția realizată din fonduri locale.

Aeroportul a fost pus în funcțiune pe data de 15 iunie 2023, unde primul zbor de pasageri a aterizat de la București, zbor operat de Tarom. Aterizarea a fost dirijată pintr-un turn de control virtual, singurul de acest fel din România, ce este operat de la circa 400km distanță în Arad.

Aeroportul Brașov-Ghimbav este primul proiect de dezvoltare al unui aeroport din România realizat de la zero în ultimii 50 de ani, unde au fost investiți aproximativ 150 de milioane de Euro. Acest punct de plecare, dar și sosire, reprezinta al 17- lea aeroport din România cu o poziție geografică cât se poate de atractivă. Fiind localizat la doar 12km de Brașov în localitatea Ghimbav, aflându-se în centrul țării, fapt ce promovează cursele de tip cargo, dar și cele turistice.

Ce companii aeriene vor opera pe Aeroportul internațional Brașov-Ghimbav?

Brașovul este al doilea cel mai vizitat oraș din România, după capitală, București. Istoria, peisajele și seriviciile hoteliere adună români, dar și numeroși turiști străini, mai ales în Piață Sfatului sub vegherea semnului “Brașov” amplasat pe munte.

În acest moment, Aeroportul Ghimbav operează doar între orele 8:00 și 19:00 datorită lipsei de personal. Fapt ce afectează și dorința companiilor aeriene de a opera zboruri din locația nou deschisă. La momentul curent, Dan Air este compania ce are zboruri frecvente din și spre Brașov. Aeroportul inaugurat este preconizat să ajungă în top 5 aeroporturi din țară noastră , în următorii ani.

Printre alți comercianți aerieni ce ar putea opera zboruri la Brașov, se numără și Tarom,. Însă nu a fost anunțat nimic în această direcție, chiar dacă primul zbor de pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost operat de aceștia.

Aeroportul Brasov Plecari - Sosiri

Zborurile curent operate de Dan Air din aeroportul recent inaugurat nu sunt vaste, precum cele regăsite în Aeroportul Internațional Henri Coandă, dar Brașovenii își pot organiza cu ușurință un city-break în locații des vizitate de turiștii Români precum:

  • Stuttgart, Nuremberg, Munich (Germania)
  • Barcelona, Madrid, Malaga, Valencia (Spania)
  • Bruxelles (Belgia)
  • Londra (Regatul Unit al Marii Britanii)
  • Budapesta (Ungaria)
  • Roma (Italia)

Cum poți ajunge la Aeroportul din Ghimbav?

Acest pas spre dezvoltarea orașului Brașov nu ar putea fi dusă la capăt fără fromearea unei infrastructuri prin care Brașovenii dar și turstii să ajungă din Brașov către aeroport și invers. Primăria orașului împreună cu RATBV au întemeiat un traseu dedicat sub numele de A1, ce pleacă din Gara Brașov având opriri precum Livada Poștei, Bartolomeu Gara, Stadionul Municipal, ajungând într-un final la Aeroportul Brașov.

Vor există 13 curse către aeroport ce sunt corelate cu programul de lucru al aeroportului, dar și cel al zborurilor. Schemă stabilită este provizorie, dorindu-se schimbarea acesteia odată cu creșterea numărului de zboruri operate de către aeroport.

Ce servicii se găsesc în cadrul Aeroportului din Brașov?

Aeroporturile nu sunt doar locații dedicate zborurilor ci sunt considerate și centre comerciale. Multiplii comercianți și-au întemeiat magazine de desfacere în cadrul acestora, unele dintre ele fiind găsite doar în aeroporturi, de exemplu Duty Free.

În acest moment nu am putut găși infromatii despre potențialii comercianți ce o să își facă apariția în cadrul Aeroportului de la Ghimbav, dar ce știm este că sunt organizate zone de dining în cadrul Aeroportului cât și de recreere.

Pe de altă parte furnizorii de servicii de închirieri auto din Brașov, s-au mobilizat și oferă deja ridicarea și predarea unei mașini direct de la aeroport. Mai mult de atât, s-au înregistrat rezervări pentru mașini pentru lunile Iulie și August 2023, pe semne că serviciile de rent a car se vor dezvolta și mai mult în Brașov.

Pentru rent a car, modul optim prin care se poate rezerva o mașină cu ridicare directă de la Aeroportul Brașov-Ghimbav este prin platforma MasiniLaCheie.ro, ce iti permite sa rezervari și compari oferte de la multiple firme de închirieri auto din Brașov.


Alte articole care te-ar putea interesa