Avantajele și dezavantajele mașinilor electrice

De ce sa alegi o masina electrica, voucher masina electrica 2023.

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Latest blog-post

Miruna Bumbaru

6 aug. 2023

7 minute de citit

Latest blog-post

Mașinile electrice oferă multe beneficii, dar au întradevăr și unele dezavantaje în comparație cu mașinile convenționale pe benzină ale căror progres uimitor am fost martori în ultimele decenii. Una dintre cele mai mari întrebări cu care se confruntă potențialii cumpărători de mașini electrice este dacă să cumpere un vehicul complet electric (AEV), un vehicul electric hibrid plug-în (PHEV) sau o mașină nouă alimentată cu benzină.

Ce este o mașină electrică?

O mașină electrică este orice vehicul alimentat de o baterie care a fost încărcată de o sursă externă de electricitate. Există multe categorii diferite de vehicule electrice și hibride, inclusiv vehicule complet electrice și hibride plug-in care utilizează atât tehnologia motoarelor electrice, cât și cu ardere internă. Am analizat fiecare tip de mașină electrică, de la categoriile de mașini hibrid până la cele cu motor cu combustie pe baza de hidrogen și am comparat avantajele și dezavantajele fiecăruia în acest articol.

Argumente PRO și CONTRA pentru un automobil electric

in favoarea.png

PRO: Mașinile electrice sunt bune pentru mediu.

Cu comunitatea globală care face eforturi pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili pentru a reduce încălzirea globală în mod dramatic, iar majoritatea țărilor încearcă să se asigure că jumătate din toate vehiculele vândute până în 2030 să fie electrice, este destul de probabil ca vânzările de vehicule electrice să crească. Deoarece reduc emisiile și prezintă o modalitate mai eficientă din punct de vedere energetic de a te deplasa, această este o veste bună. Mașinile electrice ușoare pot conduce 100km în timp ce consumă doar 15-25 de kilowați-oră (kWh) de energie electrică, ceea ce înseamnă o marjă de economisire considerabilă.

CONTRA: Masinile electrice au un cost inițial ridicat.

Deși proprietarii de vehicule electrice economisesc costurile cu combustibilul, au o investiție inițială mare. Iti amintesti când televizoarele cu plasmă au apărut pentru prima dată pe piață cu un preț de 7.000 USD? Mulți potențiali cumpărători de vehicule electrice sunt descurajați sa investeasca in aceasta piata relativ noua din cauza prețului mai mare și a cheltuielilor suplimentare. Deși există stimulente guvernamentale în vigoare, până când prețul anunțat scade și va apărea o piață de vehicule electrice second-hand mai robustă, ne așteptăm ca mulți cumpărători să își păstreze vehiculele cu ardere internă mai mult timp sau să cumpere o mașină hibridă în loc de un automobil electric cu baterie. In Romania functioneaza in momentul de fata programul Rabla Plus ce poate fi cumulativ cu programul Rabla normal si aduce cumparatorilor de masini electrice un discount de 10.000 euro sau maxim 50% din contravaloarea vehiculului.

PRO: Masinile electrice au o întreținere redusă și o experiență de condus mai bună.

Spre deosebire de mașinile cu ardere internă, vehiculele electrice nu necesită schimburi de ulei sau întreținere continuă a motorului. Vehiculele electrice rulează silențios, iar experiența de conducere este mai fluidă, masinile electrice fiind capabile să accelereze mai repede decât vehiculele pe benzină. Intr-adevar rularea dispozitivelor alimentate electric într-o astfel mașina va epuiza minim bateria, ceea ce este cazul oricărei mașini. Cu toate acestea, o masina electrica poate cerceta și raporta această utilizare, spre deosebire de o mașină convențională, când șoferul știe că bateria s-a descărcat doar după ce mașina nu pornește.

CONTRA: Lipsa infrastructurii poate limita sau înrăutăți experiența de condus.

Deși se lucrează intens la îmbunătățirea infrastructurii pentru vehiculele electrice cu facilități de încărcare mai accesibile la nivel global, în prezent infrastructura lipsește sau este aproape inexistenta in anumite parti din Romania. În momentul de față încărcarea poate fi foarte problematică pentru persoanele care locuiesc în blocuri de apartamente mai vechi, fără facilități de încărcare ușor accesibile, și pentru cei care locuiesc în zone periferice unde încă nu se găsesc stații de încărcare.

PRO: Mașinile electrice au tendința spre o valoare de revânzare mai mare.

Pe măsură ce lumea se îndepărtează de vehiculele cu motor cu combustie internă și infrastructura automobilelor electrice crește, așteaptă-te ca unele vehicule electrice să aibă o valoare de revânzare mai mare decât anumite mașini cu motor pe benzină sau cel puțin să își mențină propriile proprietăți. Progresele în tehnologia vehiculelor electrice și stocarea îmbunătățită a bateriei vor face vehiculele electrice și mai eficiente din punct de vedere al costurilor, mai ales dacă prețurile la combustibil rămân ridicate, ceea ce va crește și mai mult cererea de vehicule electrice second hand.

Cu toate acestea, va dura ceva timp pentru ca această tendință să se încadreze pe deplin, deoarece producția încetinește sau se termină pe unele modele vechi de gaz preferate – care ar putea crește temporar cererea pentru ele – și pe măsură ce infrastructura și costurile celor electrice se stabilizează.

CONTRA: Costul înlocuirii unei baterii pentru automobil electric este exorbitant.

În timp ce bateriile pentru vehicule electrice pot costa între 2.000 și 10.000 Euro (și mai mult) pentru a fi înlocuite, spre deosebire de 150 Euro pentru o baterie într-o mașină alimentată cu benzină, bateriile pentru cele electrice au o durată de viață mult mai lungă - în jur de 250-300.000km sau 10-15 ani. Totuși, costul de pana la 10.000 Euro la fiecare 10 ani (sau 1.000 de euro pe an) va da multor șoferi potențiali de vehicule electrice o pauză de gandire înainte de a face achizitia.

Vestea bună este că, în unele situații,** o baterie pentru masini electrice poate fi înlocuită gratuit**. Garanția unui producător este de obicei de 8 ani și 250.000km, așa că în aceste condiții, nu ar trebui să existe niciun cost pentru înlocuirea bateriei. Cu toate acestea, dacă doresti să iti vinzi mașina înainte de expirarea garanției, costul unei baterii noi va trebui să fie luat în considerare în prețul de vânzare.

PRO: Încărcarea acasă înseamnă că nu este nevoie să mergi la o benzinărie.

Încărcarea la domiciliu înseamnă că șoferii nu mai trebuie să meargă la benzinărie pentru a pune combustibil. Încărcarea unei mașini peste noapte în afara orelor de vârf a rețelei electrice pregătește un vehicul electric pentru o zi întreagă de condus în dimineața următoare.

Deși comparațiile între umplerea unui rezervor de benzină și încărcarea unei baterii pentru automobil electric sunt subiect foarte dezbatut, acestea variază în funcție de tara. Luand in considerare fluctuațiile prețurilor la energie si la combustibil pentru Romania din 2021 incoace, procentajele arata un cost mai mic lunar la încărcarea unui vehicul electric acasă decât costul lunar de benzină. Folosirea panourilor solare pentru a încărca un vehicul electric acasă (cu stocarea bateriei acasă) va reduce și mai mult costul.

CONTRA: Timp de incarcare masina electrica

Tehnologia de încărcare este încă la început. În prezent, instalațiile de încărcare rapidă necesită încă cel puțin 20 de minute pentru a încărca o mașină, ceea ce este considerabil mai mult decât este nevoie pentru a umple un vehicul alimentat cu gaz. Încărcătoarele de casă de nivelul 2 durează aproximativ de la 4 până la 10 ore, iar o casă trebuie recablată pentru a le găzdui.

Pe măsură ce tehnicile de încărcare autonome, super-rapide sunt perfecționate, te poti aștepta ca timpul să scadă la sub 10 minute. Aceste încărcătoare mai performante sunt si vor fi din ce in ce mai capabile să reziste la temperaturi mai scăzute decât cele curente. Când acestea mai performante vor deveni o regularitate, ne putem obisnui cu ideea ca adoptarea mașinilor electrice va avansa exponential.

PRO: Este mai ușor să bugetezi costurile de transport pentru vehiculele electrice.

Deși prețurile la energie electrică pot fluctua, acestea sunt, în general, mai ușor de prezis pe baza utilizării standard. Creșterea achizitiilor de vehicule electrice va ajuta comunitatea globală să devină mai puțin dependentă de țările producătoare de petrol, cum ar fi Arabia Saudită și Rusia. Țările din Orientul Mijlociu încearcă acum să dezvolte industria mineritului de litiu și alte minerale esențiale pentru bateriile de mașini electrice pentru a compensa pierderea veniturilor din petrol.

CONTRA: Tractarea epuizează autonomia.

Dacă deții un camion electric, s-ar putea să preferi să apelezi un camion de remorcare în loc să atașezi un alt vehicul la el. Camioanele electrice, cum ar fi Ford F-150 Lightning și Rivian R1T, pot remorca aproximativ 5000kg. Cu toate acestea, remorcarea la capacitatea maximă poate înjumătăți autonomia de rulare a unui camion electric, ceea ce înseamnă că va fi necesară o încărcare mai frecventă.

PRO: Mașinile electrice oferă siguranță deplină.

Mașinile electrice sunt supuse acelorași proceduri de testare ca și mașinile alimentate cu combustibil. Datorită centrului de greutate scăzut, majoritatea mașinilor electrice sunt mult mai stabile pe drum decât mașinile convenționale.

CONTRA: Mașinile electrice pot lua foc dacă sunt scufundate în apă sărată.

Majoritatea șoferilor de vehicule electrice nu preconizează ca mașinile lor să fie sub apă, dar acesta a fost cazul multor victime ale uraganului Ian din Florida. De parcă pagubele cauzate de apă nu ar fi fost suficient de grave, groaza a fost agravată când mașinile electrice uscate ale proprietarilor au luat foc. Au existat mai multe incidente în care vehiculele electrice fost inundate s-au aprins fără avertisment. Conform primelor cercetări, incendiile se datorează unei reacții în lanț între sarea din motor și baterii.

Daca vrei sa incerci experienta unei masini electrice chiar tu, nu ezita si inchiriaza o masina electrica chiar de pe masinilacheie.ro. Avem pentru tine disponibile mai multe modele de Tesla dar si alte masini electrice. Noi iti recomandam inainte sa faci o astfel de investitie sa incerci mai intai aceasta experienta incepand de la 60 euro pe zi.


Alte articole care te-ar putea interesa