Cât costă o încărcare electrică auto acasă?

Ghid complet de încărcare și înțelegere a mașinilor electrice

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Latest blog-post

Miruna Bumbaru

31 oct. 2023

minute de citit

Latest blog-post

Cu siguranță ai auzit expresia "Dacă ceva pare prea frumos pentru a fi adevărat, este posibil să nu fie". Deși nu neapărat am atribui această afirmație mașinilor electrice - deoarece există multe aspecte impresionante în legătură cu aceste vehicule - ele încă prezintă câteva provocări la început. În acest articol, vom examina în detaliu toate caracteristicile și modurile de folosire ale acestor vehicule electrice (EV - Electric Vehicle în limba engleză).

Istoria Mașinilor Electrice

Pentru a înțelege pe deplin natura acestor vehicule, să începem cu începutul. Primele prototipuri de modele de mașini electrice au fost create în 1835. Ele au fost populare la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, dar din păcate, progresele în tehnologia motoarelor și producția în masă de mașini ieftine pe benzină au dus la o scădere a utilizării vehiculelor electrice. Astfel, abia din 2008, ideea vehiculelor electrice a primit o nouă șansă de la marea masă de consumatori, datorită în principal progreselor în tehnologia bateriilor și controlerelor, dar și din cauza preocupărilor legate de creșterea prețului petrolului și necesității de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Aspecte de Mediu

Este totuși apariția acestor vehicule o adevărată soluție pentru combaterea poluării ce ne aduce ușor, ușor în puncte periculoase la nivel global? Dat fiind că în ultimii ani există din ce în ce mai mulți oameni îndrăzneți ce au îmbrățișat ideea mașinilor și stațiilor de încărcare total electrice, au existat nenumărate dezbateri în legătură cu adevăratul progres în lupta cu emisiile. Deși nu avem un rezultat concluzent în complet detaliu momentan, ceea ce se spune de majoritate este că o mașină electrică este considerată a fi cea mai bună alternativă la o mașină tradițională alimentată cu gaz, dar utilizarea ei pe scară largă ar duce la creșterea consumului de energie electrică. În cazul în care această mașină electrică este produsă în centrale electrice, arderea combustibililor fosili ar duce la puține schimbări în amprenta de carbon a unei țări. Astfel, un progres există, însă industria producerii acesteia încă este foarte dăunătoare.

Ce este de adăugat în plus pe partea pozitivă este pasul rapid de dezvoltare a metodelor de exploatare a energiei alternative. În prezent se construiesc noi stații de supraalimentare EV cu copertine acoperite cu panouri solare. Acestea furnizează energie electrică de la soare și umbră pentru mașina electrică încărcată. Așadar, rămânem cu o speranță către un viitor în care noile invenții aduc din ce în ce mai puțin consum dăunător.

Bateria Mașinii Electrice

În momentul de față, viitorul mașinilor electrice depinde în mare măsură de prețul bateriilor și de cât de repede pot deveni mai ieftine și mai curate decât producția de vehicule ICE, deoarece bateria este una dintre principalele dezavantaje cu care se confruntă deținătorii de astfel de mașini. O baterie de vehicul electric ține în medie 10 ani, iar prețul pentru achiziționarea unei piese noi de acest gen poate ajunge la multe mii de euro.

Încărcarea Vehiculelor Electrice și Cum Funcționează

Această nouă metodă de încărcare pur electrică a ridicat multe semne de întrebare din punctul de vedere al autonomiei. Considerând că a și fost o problemă pe bună dreptate pentru primele modele apărute, din acest motiv noile mașini electrice caută modalități de a reduce drastic timpul de încărcare, precum și de a standardiza modul în care sunt fabricați conectorii. Supercondensatorii intră de asemenea pe piață pentru a contribui la „bătălia” împotriva autonomiei limitate a bateriei și, prin extensie, a anxietății de gamă.

Timpul de Încărcare al Mașinii Electrice

Ciclul de viață normal al bateriei unei mașini electrice este de opt până la zece ani, dar când vine vorba de timpul de încărcare – o mașină electrică poate dura până la 30 de minute pentru a se încărca complet. Cu toate acestea, există cazuri în care poate dura chiar și mai mult de 12 ore. Depinde de echipamentul de încărcare, de gama bateriei, de vârsta modelului EV, precum și de capacitatea de încărcare disponibilă. Ca să ne putem face o idee, acestea sunt niște intervale de timp necesare în funcție de bateria unui vehicul electric.

Pentru o mașină medie cu o baterie de 25 de kWh sunt necesare:

  • 8 ore de încărcare la domiciliu (cu o putere medie de 3 kWh)
  • 2 ore de încărcare la stațiile de încărcare mai rapide (cu putere cuprinsă între 7,4 și 22 kWh)
  • Încărcare de 30 de minute la stații de încărcare chiar mai rapide (cu putere cuprinsă între 43 kWh și 50 kWh).

Pentru o mașină medie cu o baterie de 60 de kWh sunt necesare:

  • 4-8 ore de încărcare la domiciliu (cu o putere medie de 7 kWh, variază în funcție de nivelul de la gol la plin)
  • 2 ore de încărcare la stațiile de încărcare mai rapide (cu putere cuprinsă între 7,4 și 22 kWh)
  • Încărcare de 30 de minute la stații de încărcare chiar mai rapide (cu putere cuprinsă între 43 kWh și 50 kWh).

Cât Costă Reîncărcarea unei Mașini Electrice?

Costuri încărcare electrică la o stație de încărcare publică Mulți proprietari de mașini electrice aleg să-și încarce mașinile la stațiile publice de încărcare pentru vehicule electrice. Încărcarea ar putea fi gratuită, cu plată per KW sau bazată pe un fel de abonament cu un preț stabilit de proprietari. Prețurile pot varia între 2 RON și 3.5 RON, în funcție de stație și dacă e încărcare normală sau Fast Charge, unde bineînțeles, tarifele sunt mai ridicate. Deși există mulți factori de considerat pentru o comparație exactă, la o sută de kilometri prețul de încărcare electrică poate fi cuprins între 17,5 și 60 RON, în timp ce pentru 100 de kilometri parcurși cu o mașină pe benzină consumi 70 RON, iar la motorină se îndreaptă spre 80 RON.

Cost încărcare mașină electrică acasă Costul instalării unui încărcător acasă depinde de o mulțime de factori, cum ar fi sistemul pe care îl alegi, planul tarifar de electricitate al furnizorului tău și, în final, configurația casei tale.

Cost stație încărcare proprie O stație de încărcare reprezintă o legătură între rețeaua electrică și vehiculul tău electric, oferind numeroase avantaje atunci când vine vorba de încărcarea la domiciliu. Cele mai importante beneficii includ eficiența costurilor și reducerea timpului de așteptare.

Instalarea unei stații de încărcare de tip "wallbox" la tine acasă reprezintă soluția optimă. Practic, seara conectezi vehiculul la ea, iar până dimineață, bateria va fi complet încărcată. Un punct de încărcare dedicat este mai rapid în comparație cu prizele convenționale cu trei pini și oferă o siguranță sporită.

Un punct de încărcare pentru vehiculele electrice la domiciliu este practic o unitate compactă care se montează pe perete și este concepută pentru a rezista la diverse condiții meteorologice. Prețul pentru aceasta poate varia între 4500 RON și 6500 RON în funcție de complexitatea acesteia, însă costul de achiziție se va amortiza destul de rapid prin costurile reduse de încărcare și economia kilometrilor până la stațiile de încărcare.

Pe lângă acest cost de achiziție al unei stații proprii, trebuie considerate și cheltuielile energiei electrice consumate, care poate fi flexibilă în funcție de furnizor. În primăvara 2023, prețurile plafonate stabilite de autorități sunt:

  • Consum între 0-100 kWh/lună: 0,68 lei/kWh, TVA inclus.
  • Consum între 100,01-255 kWh/lună: 0,80 lei/kWh, TVA inclus.
  • Consum peste 255-300 kWh/lună: 1,3 lei/kWh, TVA inclus.
  • Consum peste 300 kWh/lună: 1,3 lei/kWh, TVA inclus.

Acum poți face o alegere luând în considerare propriile nevoi și posibilități, dar și impactul asupra mediului din jurul tău. Trecerea la un vehicul electric ar putea părea un proces lung la început, dar tendințele noi, deși riscante deoarece nu sunt aprobate de marea masă de consumatori, pot aduce surprize plăcute dacă le integrezi în viața ta.


Alte articole care te-ar putea interesa