Cel mai scurt traseu Romania-Grecia

Afla cum sa ajungi in Grecia pe cel mai scurt drum

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Latest blog-post

Miruna Bumbaru

8 aug. 2023

7 minute de citit

Latest blog-post

Cum să alegi cel mai bun traseu România - Grecia? Fie că îndrăgești insulele grecești sau vrei să petreci o vacanță de vară de neuitat în Grecia continentală, această țară a câștigat inimile oricărui turist pasionat de litoral pe bună dreptate. De la prețurile accesibile, la varietatea culinară apetisantă, până la plajele izolate și apa mării curată pe care o poți admira în nenumărate peisaje cu golfuri și insule, Grecia îndeplinește toate preferințele pe care le poți avea când vrei să pleci într-o vacanță în afara țării.

Vara perfectă se poate împlini în Grecia fie cu avionul, sau cu mașina, existând avantaje și dezavantaje pentru ambele tipuri de transport. Pe de o parte, zborurile întârziate sau anulate par să prezinte o problema considerabilă din ce în ce mai des în acest sezon estival. Pe de altă parte, costurile unui drum cu mașina pot include și taxa de feribot destul de scumpă in funcție de destinația grecească aleasă de tine. Totuși, luând in considerare costuri medii pentru ambele, dar și confortul deplasării cu mașina personală acolo, un drum România-Grecia cu mașina pare varianta optimă. Astfel, pentru a defini cea mai bună rută România-Grecia cu mașina, hai să ne uităm la costuri și lavariantele de drum.

Articolul de mai jos acoperă următoarele subiecte:

  • Costuri carburant
  • Închiriere mașină
  • Taxe de drum
  • ⚠️Detalii la care trebuie să ai grijă⚠️
  • Rute de drum

Costuri carburant Romania Grecia

În dată de 24 Iulie 2023, prețurile la carburant din România, Bulgaria și Grecia sunt cele din tabelul de mai jos. Tabelul arată că cel mai bine ar fi să faci un plin în Bulgaria, deoarece acolo sunt cele mai bune prețuri.

Screenshot 2023-08-08 at 10.12.53.png

Inchiriaza o masina pentru plecarea in Grecia din Romania

Dacă detii o masina de oras si ai nevoie de un break sau ceva mai potrivit pentru multe bagaje, daca mașina ta are un consum prea ridicat când pleci la drum lung sau nu e în stare perfectă pentru a parcurge mii de kilometri (verifică aici cum să îți pregătești mașina vara), îți recomandăm să închiriezi o mașină mai potrivită pentru nevoile tale, masinilacheie.ro are o gamă variată de clase de mașini din care poți alege in funcție de numărul de pasageri și confortul dorit. Trecerea frontierei cu o mașină închiriată sau care nu iti apartine, nu este un proces complicat. Verifică aici cum poți merge în Grecia cu mașina închiriată.

Taxe de drum

În România, prima taxă care trebuie plătită este cea de la Podul Giurgiu-Ruse, în valoare de 15 Ron (3 Euro). Pe drumul de întoarcere prin Bulgaria, aceeași taxă este de 2 Euro.

Taxe de drum Bulgaria

În Bulgaria după trecerea frontierei trebuie să îți cumperi vignetă și poți face acest lucru fie online, fie de la cea mai apropiată benzinărie. Cea mai ieftină este valabilă pentru weekend (Vineri 12:00PM - Duminică 23:59PM) și costă 9 Leva (aprox. 23 RON), dar ia în considerare perioada pe care o petreci în Grecia deoarece va trebui să ai vigneta și pe drumul de întoarcere. Prețurile pentru vignetă pe perioade mai indelungate sunt:

Screenshot 2023-08-08 at 10.44.48.png

Taxe de drum Grecia

În Grecia NU există vignetă, există taxe de autostradă. Taxa de autostradăse plătește la porțile de taxare (toll station), în Euro. Poți plăti numerar, cu cardul sau prin aparat electronic (GRITS – Greek Interoperable Tolling Systems). Grecia are unul din cele mai complexe și vechisisteme de autostrăzi dezvoltate, cu peste 2200 km de autostradă. Deși nu există un calculator pentru drumul tău individual pe autostrăzile din Grecia, uite un tabel orientativ:

Taxe de drum Grecia

Puteti vedea toate aceste taxe aici.

⚠️Detalii la care trebuie să ai grijă⚠️

Benzinării în Grecia. Ce e important de știut este că nu toate benzinăriile din această țară acceptă plata cu cardul bancar și nu toate din cele de pe autostradă au program non-stop.

Viteză. Atât în Bulgaria, cât și în Grecia, ai grijă să respecți limita de viteză deoarece radarele și echipajele de poliție sunt un peisaj des întâlnit în ambele țări, iar amenzile se pot ridica la sume considerabile de sute de Euro. Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h sau 140 km/h, însă există și zone cu limitări până la 80 km/h. În Grecia, Depăşirea vitezei cu mai mult de 20 km/h poate aduce o amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h o amendă de 350 euro.

Sistem anti-radar. Folosirea unor astfel de dispozitive este strict interzisă în ambele țări tranzitate și poate aduce din nou o amendă de până la 2000 Euro, precum și reținerea carnetului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Parcarea. Din nou, în ambele țări parcarea ilegală poate aduce o amendă între 40-150 euro, precum și reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru 20 de zile. Atât Grecia, cât și Bulgaria au sistem de parcare cu plată, cu zone diferențiate de culori.

De asemenea, ai grijă la utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii unui vehicul, deoarece este strict interzisă prin lege.

Cel mai bun drum spre Grecia

Punctul de trecere al frontierei preferat de românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia este cel de la Makaza-Nimfea, deschis în 2013, care scurtează drumul către orice destinație grecească cu câteva ore. Distanța dintre București și acest punct de frontieră între Bulgaria și Grecia, Makaza-Nimfea este de 370 de km.

Cel mai scurt drum România - Thassos. 491 km. 7 h 21 min

București – Giurgiu – Ruse – Byala – Veliko Târnovo – Debelets – Gurkovo – Nikolaevo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali – Balabanovo – Makaza – Komotini – Chrisoupoli – Keramoti – Thassos*.

*Keramoti - Thassos se traverseaza cu feribotul, la Limenas.

Cel mai scurt drum România - Salonic. 581km din Craiova. 660 km din București. 8-10 h.

București – Giurgiu – Ruse - Veliko Târnovo – Haskovo – Makaza – Komotini (A2 Egnatia Edos) – Salonic.

Cel mai scurt drum România - Halkidiki. 750km. 9 h 30 min.

Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia (centura) – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Promachonas – Salonic – Halkidiki.

Cel mai scurt drum România - Larissa. 940km. 12 h.

București – Pleven – Sofia – Dupnitsa – Blagoevgrad – Serres – Salonic – Katerini – Larissa.

Cel mai scurt drum România - Lefkada. 1100km. 14 h.

București – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sandanski – Petrich – Kulata – Promachonas – Salonic – Veria – Kozani – Ioanina – Arta – Preveza – Lefkada.

Cel mai scurt drum România - Corfu. 1300km. 17 h.

Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia (centura) - Promachonas - Salonic (autostrada spre Atena) - Veria - Corfu

Astfel ai aflat tot ce ai nevoie pentru drumul Romania Grecia cu masina. Daca ai nevoie de o masina pentru aceasta experienta poti inchiria direct de pe masinilacheie.ro.


Alte articole care te-ar putea interesa