Cele mai bune motoare din 2023

Ce să alegi între motorină, benzină sau electric?

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Latest blog-post

Gabriel Frangu

22 nov. 2023

8 minute de citit

Latest blog-post

Piața auto este în continuă dezvoltare și schimbare, datorită eforturilor de reducere a emisiilor de carbon în întreaga planetă. Specialiștii menționează că unul dintre cei mai importanți factori ai încălzirii globale și al calității vieții noastre îl reprezintă poluarea generată de vehiculele de pasageri. Mai mult decât atât, majoritatea zonelor supra poluate sunt orașele, spații în care mașinile își petrec cea mai mare parte a timpului de funcționare.

Una dintre reglementările care aduc schimbări semnificative în piața auto sunt cele impuse de Uniunea Europeană, standardul de poluare EURO. Ajuns la standardul EURO 6, acesta a modificat și a introdus metode noi și revoluționare prin care producătorii de automobile gândesc noile motoare. Viitorul standard EURO 7 vine cu reguli mult mai stricte, care deja se resimt în modelele de vehicule încă comercializate de producători. Pentru mai multe detalii despre EURO 7, poți verifica articolul nostru specific: Ce trebuie sa stii despre Euro 7

Ce trebuie menționat este că Uniunea Europeană a anunțat că nu va mai fi posibilă comercializarea vehiculelor noi cu combustie internă începând cu anul 2035. Această limită a fost impusă în urma dorinței de a atinge, până în anul 2050, un număr cât mai redus sau chiar zero de mașini cu combustie internă pe străzile Europei.

Cu toate acestea, dacă ești în căutarea unei mașini noi, cu siguranță te întrebi ce tip de motorizare să alegi. În acest articol, îți voi prezenta un ghid complet despre tipurile de motorizare existente, iar până la final, vei putea face cu ușurință o alegere potrivită pentru tine.

Motoare pe Diesel

Mașini Ce Pot Di Configurate Cu Motoare Diesel În 2023

Citroen C5 Aircross Printre puținii producători de automobile ce mai asamblează pe noile mașini motoare diesel, Citroen oferă modelul C5 Aircross un SUV șic și versatil cu un design distinctiv, spațios și bine echipat. Acesta oferă confort și proactivitate, făcându-l o alegere excelentă pentru familii. Daca doresti sa testezi unul pentru un weekend poti accesa MasiniLaCheie.ro si rezerva un test drive cu Citroen C5 Aircross

Skoda Octavia Printre mașinile ce au fost în trecut echipate cu motorul 1.9TDI ALH, Skoda Octavia pana și în 2023 poate fi echipata cu un motor ce folosește motorină pe post de combustibil. Skoda Octavia se diferențiază în clasa să prin spațiul cargo extrem de generos cat și confortul la condus. Aceasta oferă calitatea germanilor de la Volkswagen la un preț mai scăzut, ieșind în evidenta prin designul ergonomic dedicat șoferului. Cum ar spune și echipa de branding Skoda “Simply Clever”.

vaclav-pechar-926YFIkF8T8-unsplash.jpeg

Cele Mai Bune Motoare Diesel 2023

Motorul 2.0 TDI este un propulsor diesel popular și bine cotat, cunoscut pentru eficiența sa, performanța și fiabilitatea sa. Cu tehnologia avansată de injecție directă cu rampă comună, motorul 2.0 TDI furnizează un cuplu impresionant la turații reduse, făcându-l ideal atât pentru conducerea în oraș, cât și pentru mersul pe autostradă. Procesul său eficient de ardere minimizează emisiile și asigură o accelerare puternica. Motorul 2.0 TDI este apreciat pentru durabilitatea sa și performanța de lungă durată, ceea ce îl face o alegere căutată pentru entuziaștii diesel și cei care caută o opțiune de motor economică, dar puternică.

Screenshot 2023-11-22 at 12.43.54.png

BMW 2.0 B47, venit ca și succesor al legendarului N47, este un motor ce s-a dovedit foarte potent când vine vorba de performanță, dar și consum. Acest motor vine în două variante, denumite D sau C, în funcție de tipul de transmisie al mașinii, față sau spate. Prin comparație cu ceilalți producători de automobile premium, BMW a anunțat că nu plănuiește oprirea dezvoltării de motoare pe combustie internă. Mercedes, Audi, Jaguar și Land Rover progresează în procesul de electrificare completă până în 2030.

Cele Mai Bune Motoare Diesel Din Toate Timpurile

1.5 dCi K-type 1995-2020 Motorul 1.5 dCi se evidențiază ca unul dintre cele mai robuste. Debutând pe piață în 1995 și supraviețuind cu succes timp de 25 de ani, devenind parte a gamei de modele precum Clio, Captur sau diverse vehicule Nissan, Dacia și Mercedes-Benz compacte. Cu toate acestea, inițial, nu a fost excesiv de fiabil, primele modele prezentând o rampă circulară comună, generatoare de probleme semnificative. De-a lungul decadelor, a fost supus unor modernizări repetate și a fost recent echipat cu un sistem catalitic cu AdBlue pentru a satisface standardele Euro 6d.

1.9 TDI ALH 1997-2010 Fiind unul dintre motoarele diesel VAG remarcabile, se pretează în mod semnificativ la ajustări, menținând în același timp o eficiență deosebită în consumul de combustibil. Acest motor oferă un potențial de îmbunătățire a performanțelor după aplicarea modificărilor de tuning. În starea sa standard, furnizează 109 cai putere respectabili, dar, prin implementarea modificărilor potrivite, se poate obține o putere suplimentară semnificativă, avându-l la un nivel superior. Deși este un motor mai vechi, a fost produs pentru o perioadă mai lungă decât 2.0 TDI. Mulți pasionați îl consideră mai fiabil decât 2.0, care i-a luat locul, și ALH încă are mulți fani.

Motoare pe Benzină

Mașini ce pot fi configurate doar cu motoare pe Benzină în 2023

Ford Puma Apărut din cererea pieței de SUV-uri, împrumutând numele de la o mașină mică de oraș, Ford Puma și-a luat locul mașinii ce a avut un istoric bogat, Ford Fiesta. Ford Puma este un crossover ce a debutat în anul 2019 și este produs în România. Mașina se diferențiază printr-un design atrăgător, cât și prin costul mic de achiziție, începând de la doar 23.000 de euro. Dacă nu ți-ai îndreptat atenția spre o versiune ST, mașina de bază sau cea cu cutie automată nu sunt foarte performante. Vehiculul este gândit pentru curse scurte, singurul scenariu de off-road fiind printre borduri și gropile orașelor.

austin-schmid-1xnjF1fYm9A-unsplash.jpeg

Opel Astra De la achiziția Opel de către grupul PSA, Opel a întâmpinat o schimbare radicală în aspect, cât și în tehnologie. Noul Opel Astra este bazat pe Peugeot 308, cu care împarte numeroase elemente de caroserie, cum ar fi ușile, dar și tehnice, având posibilitatea de a fi echipate identic. Performanța nu lasă nici ea de dorit, Opel Astra este mult mai aerodinamic, cât și eficient. Motorul de 1.2 litri oferă o experiență de condus receptivă, însoțită de o accelerație lină și un consum eficient de combustibil. Cu dinamica sa bine reglată, Opel Astra oferă o performanță de condus satisfăcătoare atât pentru navetele urbane, cât și pentru călătoriile mai lungi.

Cele Mai Bune Motoare Pe Benzină în 2023

Volkswagen 1.0 TSI și 1.5 TSI Volkswagen a renăscut complet cu noile sale motoare pe benzină, în urma unei etichete formate în anii 2008-2012. La momentul respectiv, motorul 1.8 TSI era cunoscut pentru consumul excesiv de ulei. Astăzi, Volkswagen oferă performanță, dar și eficiență la consum. Totuși, eficiența la consum depinde de coeficientul de aerodinamicitate al mașinii, cât și de greutate. Modelele precum T-Cross pot înregistra un consum destul de ridicat în oraș, comparativ cu ce prezintă Volkswagen în propriile lor teste. Consumul ridicat se datorează în special formei de "cutie", cât și modului de condus.

Cele Mai Bune Motoare Pe Benzină Din Toate Timpurile

Toyota ValveMatic Motorul ValveMatic de la Toyota s-a remarcat prin fiabilitate și performanță încă de la introducerea sa în 2007. Tehnologia inovatoare optimizează eficiența combustibilului și puterea prin ajustarea ridicării și duratei supapelor, îmbunătățind eficiența combustiei. ValveMatic a devenit un simbol al angajamentului Toyota față de excelență în inginerie. De-a lungul istoriei sale, acest sistem de motor a furnizat constant un echilibru între putere și eficiență, contribuind la moștenirea Toyota de a produce vehicule de încredere cu tehnologie de vârf.

Motoare Electrice

Cele Mai Bune Motoare Electrice

Motorul DC fără perii (BLDC) este un tip de motor electric care funcționează fără perii pentru comutare. În schimb, se bazează pe comutarea electronică printr-un controlor pentru a schimba direcția fluxului de curent în bobinele motorului. Acest design îmbunătățește fiabilitatea și reduce necesitatea de întreținere în comparație cu motoarele cu perii tradiționale. Motoarele BLDC sunt cunoscute pentru eficiența lor, durata de viață mai lungă și funcționarea lină. Absența periilor minimizează frecarea, conducând la o funcționare mai silențioasă și o eficiență energetică îmbunătățită.

Mașini Electrice 2024

Audi A6 E-tron Rămas în urma cu vânzările, cât și cu propriul slogan "Progres în tehnologie", Audi este în urma marilor săi rivali Mercedes și BMW. Aceștia și-au făcut simțită prezența în piața mașinilor electrice prin autonomie, cât și tehnologii super avansate, cum ar fi HyperScreen de la Mercedes. Strategia BMW este de a oferi modelele sale tradiționale cu motorizare electrică, Mercedes oferă versiuni electrice complet diferite de mașinile de bază (excludem EQA și EQB), pe când Audi vrea să combine cele două strategii. Produce mașini complet noi cu design foarte similar cu mașinile tradiționale, care din păcate nu oferă performanțele sau autonomiile rivalilor.

În 2024, Audi pregătește lansarea modelului A6 E-tron prin care dorește să schimbe statisticile de vânzări, precum și percepția clienților asupra mașinilor sale electrice. Audi A6 E-tron vrea să se diferențieze prin design agresiv, dar business în același timp. Acesta va fi echipat cu o baterie de 100 kWh, care va putea ajunge la peste 650 de km autonomie într-o singură încărcare. Mai mult decât atât, tehnologia ce va fi introdusă pe Audi A6 E-tron va ajuta la o încărcare mult mai rapidă.

Citroen E-C3 Anunțat în toamna anului 2023, Citroen își dorește să producă hit-ul mașinilor electrice de buget în Europa. Citroen E-C3 este un crossover subcompact derivat din conventionalul C3. Se presupune că prețul de pornire al acestui vehicul o să fie de 20-25 de mii de euro, ceea ce o să îl pună pe poziția de cel mai ieftin vehicul electric, raportat la ceea ce oferă, detronând Dacia Spring, ce în viitorul apropiat nu o să mai fie inclus în programele de tichete de sustenabilitate ale statului francez, deoarece este produs în China.

Citroen E-C3 este bazat pe modelul C3 din Africa, un crossover de talii mici, ce își inspiră designul de la o mașină concept prezentată de producătorul francez în urmă cu câțiva ani. Acesta este un pas înainte în lumea automobilelor, deoarece Citroen și-a prezentat noua siglă împreună cu vehiculul nou. Mașina o să aibă o baterie de 30 kWh, ce se poate încărca 0%-100% în doar 10-20 de minute la încărcătoarele rapide. Autonomia nu este de 600 de km cum și-ar dori mulți șoferi, ci de 320 de km, cu 100 de km mai mult față de o Dacia Spring.

Cea Mai Bună Mașină Electrică în 2023

Cea mai bună mașină electrică cu ușurință se poate spune că este Tesla Model Y. Vehicul introdus în anul 2020, a ajuns în doar câțiva ani să fie cel mai vândut vehicul electric în anul 2022. Tesla Model Y este un Model 3 remodelat, strategie practicată de majoritatea producătorilor. Acesta împarte majoritatea componentelor tehnice, dar și de design cu Model 3, reușind în continuare să aibă un preț scăzut, cât și performanța și eficiența. În urma cu puțin timp, Tesla Model 3 a primit un facelift după 6 ani de la lansare, care i-au adus noi faruri, stopuri și multe alte îmbunătățiri când vine vorba de insonorizare. Deja au fost prezentate în presă poze cu viitorul Model Y, ce îi urmează pașii complet fratelui său mai mic în dimensiuni.


Alte articole care te-ar putea interesa