Cum sa te pregatesti pentru un drum lung cu masina

Vezi 16 sfaturi pentru a pregati masina ta pentru un drum lung. Anvelopele, curelele, nivelul lichidelor sunt doar cateva aspecte de care trebuie sa tii cont.

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
ghid de condus vara

Miruna Bumbaru

27 iul. 2023

5 minute de citit

ghid de condus vara

Sfaturi de urmat inainte de a pleca la un drum lung

Când crezi că se întâmplă cele mai multe accidente din an? Cea mai ușoară presupunere ar fi că iarna, dar realitatea este că mai multe accidente au loc între iunie și septembrie. De fapt, 70,8% dintre accidentele rutiere mortale au loc pe drumuri uscate.

Deși este adevărat că drumurile înzăpezite/înghețate prezintă mai multe riscuri decât cele uscate, acest lucru este compensat de faptul că siguranța relativă a condițiilor rutiere de vară îi liniștește pe mulți șoferi, oferind sentiment de securitate, ceea ce îi face să facă alegeri proaste de condus pe care nu le-ar face niciodată în timpul iernii. În timpul lunilor de vară, este mult mai frecvent că șoferii să fie acuzați de viteză peste limite.

Un alt factor este existența mai multor șoferi pe drum, mai ales în weekendurile lungi de vară. Combinația dintre mai multe vehicule pe șosea și șoferi mai neglijenți la volan duce inevitabil la mai multe coliziuni.

Ca să îți asiguri o vară fără incidente rutiere, ți-am pregătit o listă de lucruri pe care să le verifici înainte de drum și pe care să le iei în considerare mereu când te imbarci la un drum lung.

Înainte de drum verifică:

Anvelope

Dacă anvelopele masinii tale sunt deja deteriorate sau au o presiune greșită, temperaturile mai ridicate ale verii vor crește riscul unei explozii.

Asigură-te că fiecare anvelopă este la presiunea de umflare recomandată de producătorul vehiculului, care este listată în manualul de utilizare și pe un panou situat pe stâlpul ușii șoferului sau pe capacul de rezervorului de alimentare și nu uita să verifici piesa de rezervă dacă vehiculul este echipat cu unul. Pentru a obține o citire precisă, verifică presiunea când anvelopele sunt reci, ceea ce înseamnă că nu au fost conduse de cel puțin trei ore. Nu umfla anvelopele la presiunea indicată pe anvelopă. Acest număr este presiunea maximă pe care o poate suporta anvelopa, nu presiunea recomandată pentru vehiculul tău. O anvelopă nu trebuie să fie perforată pentru a pierde aer. Toate anvelopele pierd în mod natural puțin aer în timp.

Alte sfaturi:

  • Inspectează anvelopele cel puțin o dată pe lună și înainte de călătorii lungi.
  • Priveste cu atenție banda de rulare și înlocuieste anvelopele care au o uzură neuniformă sau o bandă de rulare insuficientă. Banda de rulare trebuie să fie de cel puțin 2/32 de inch sau mai mare pe toate anvelopele.
  • Caută indicatoarele de uzură încorporate Dacă găsiți uzură neuniformă pe banda de rulare a anvelopelor, înseamnă că anvelopele dumneavoastră trebuie să fie rotite și/sau roțile trebuie aliniate înainte de a călători.
  • Verifică vârsta fiecărei anvelope. Unii producători de vehicule recomandă înlocuirea anvelopelor la fiecare șase ani, indiferent de utilizare.

Anvelopele pentru vehiculele electrice sunt mai grele, dar toate anvelopele necesită aceeași întreținere. Anvelopele cu rezistență scăzută la rulare pentru vehiculele convenționale ar putea avea, de asemenea, o durată de viață mai mică a benzii de rulare.

Curele și furtunuri

Temperaturile ridicate de vară accelerează degradarea curelelor și furtunurilor de cauciuc. Uita-te sub capota la toate curelele și furtunurile existente pentru a te asigura că nu există semne de umflături, arsuri, fisuri sau tăieturi în cauciuc. Cel mai bine este să le înlocuiesti acum dacă prezintă semne evidente de uzură. În timp ce esti la acest capitol, asigura-te că toate conexiunile furtunurilor sunt sigure.

Nivelul lichidului

Verifică periodic nivelul uleiului mașinii tale. Ca și în cazul lichidului de răcire, dacă este timpul sau chiar aproape timpul să schimbi uleiul, acum ar fi un moment bun să o faci. De asemenea, verifică și nivelurile de lichid de frână, de transmisie, de servodirecție și de ștergător de parbriz.

Aprovizionează-ți vehiculul

Chiar și o mașină bine întreținută se poate defecta, așa că este recomandabil să creezi un kit de urgență. O astfel de trusă include:

  • Telefon mobil și încărcător
  • Trusă de prim ajutor
  • Lanternă
  • Rachete de semnalizare și un steag alb
  • Cabluri jumper
  • Manometru în anvelope
  • Cric (și covoraș) pentru schimbarea unei anvelope
  • Mănuși de lucru și haine de schimb
  • Instrumente de reparații de bază și niște bandă adezivă (pentru repararea temporară a unei scurgeri de furtun)
  • Apă și prosoape de hârtie pentru curățare
  • Alimente neperisabile, apă potabilă și medicamente
  • Lichid suplimentar pentru spălarea parbrizului
  • Hărți
  • Pături de urgență, prosoape și paltoane

În timpul drumului ai grijă la:

Supraîncălzire

Sistemele de răcire sunt supuse mai multor solicitări la temperaturi ridicate, așa că este mult mai probabil să apară probleme atunci când este cald. Este important să verifici regulat lichidul de răcire pentru a evita supraîncălzirea.

Nu doar mașina se poate supraîncălzi, așa că este important să păstrezi copiii, animalele de companie și pe tine la răcoare în mașină vara. Poți face acest lucru în următoarele moduri:

  • Pune jaluzele auto peste geamurile din spate - acest lucru va ajuta la ținerea soarelui departe de pasagerii din spatele mașinii și va păstra o parte din căldură.
  • Utilizează aerul condiționat – conducerea cu A/C pornit te ajuta la menținerea temperaturii interne a mașinii plăcute și răcoroase
  • Ține apă cu gheață în mașină – acest lucru te va ajuta să menții toți pasagerii hidratați pe tot parcursul călătoriei
  • Încearcă să parchezi la umbră - dacă te oprești pe drum, încearcă să găsești un loc de parcare umbrit pentru a evita ca soarele să încălzească mașina
  • Foloseste un parasolar când parchezi, deoarece cea mai mare parte a căldurii intră în mașină prin geam

Lunile de vară s-au dovedit a fi deosebit de mortale pentru copii când vine vorba de decese cu mașini incinse. Insolația în vehicule apare adesea atunci când un copil este lăsat nesupravegheat într-un vehicul parcat. Nu lăsa niciodată copiii singuri în mașină – nici măcar pentru câteva minute. Vehiculele se încălzesc rapid. Chiar dacă temperatura exterioară nu este caniculara și geamurile sunt crăpate, temperatura într-un vehicul poate atinge rapid niveluri mortale. Temperatura corpului unui copil crește de trei până la cinci ori mai repede decât a unui adult.

Strălucirea Soarelui

Orbirea de la soare poate reduce vizibilitatea, dar poți reduce efectul păstrând parbrizul curat. Înlocuieste ștergătoarele de parbriz uzate sau deteriorate pentru a menține conditiile de vizibilitate complete. De asemenea, merită să păstrezi o pereche curată de ochelari de soare în mașină pe tot parcursul anului.

Pietricele din Asfalt

Drumurile pavate cu smoală și pietricelele care sar din ele sunt un peisaj comun vara. Acestea pot crăpa farurile și parbrizurile și pot deteriora vopseaua dacă nu ești atent. Respectă orice limită de viteză temporară care a fost stabilită, evită depășirile și păstrează distanța față de mașina din față.

Lucruri pentru care să nu îți faci griji

Totuși, vara cu temperaturi ridicate poate determina mașina să acționeze în moduri în care s-ar putea să ti se pară anormal, dar nu îți face griji, pentru că nu sunt întotdeauna semne ale unei probleme grave. Următoarele probleme nu sunt lucruri pentru care trebuie să îți faci griji:

  • Scurgere de apă sub mașină, acestea sunt cauzate de condensarea apei din sistemul de aer condiționat. Verifică totuși natura lichidului deoarece altceva în afară de apă ar putea însemna o defecțiune gravă.
  • Fum din orificiile de ventilație, cu excepția cazului în care fumul este acru, sunt doar vapori de apă produși de unitatea de aer condiționat care nu a avut timp să se condenseze.
  • Vuiet din compartimentul motorului, acesta este ventilatorul de răcire care pornește și se oprește.
  • Mai puțină putere, dacă mașina ta pare mai letargică vara, asta se datorează probabil că aerul este mai cald și mai puțin dens, dând motorului un pic mai puțina putere.

Această listă de verificări preventive și precauții pe care le poți lua înainte de un drum lung în zilele toride de vară îți crește șansele considerabil să eviți orice aspect de defectare al mașinii. Better be safe than sorry!


Alte articole care te-ar putea interesa