Diferente masini hybrid, plug-in hybrid si electrice

Alfa ce inseamna plug-in hybrid, masini electrice cu baterie sau hidrogen.

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Latest blog-post

Miruna Bumbaru

26 aug. 2023

6 minute de citit

Latest blog-post

Piața automobilelor electrice din cadrul Uniunii Europene a înregistrat o expansiune semnificativă în recentul deceniu, fiind pusă în mișcare de cererea în continuă ascensiune pentru vehiculele cu un impact asupra mediului mai redus și mai prietenos. Uniunea Europeană și-a asumat obiective ambițioase în ceea ce privește reducerea emisiilor provenite din sectorul transporturilor, având în vedere adoptarea surselor de energie regenerabilă drept soluție cheie.. Prin ansamblu, evoluția pieței automobilelor electrice în cadrul UE se prefigurează a fi într-o continuă ascensiune în anii ce vor urma, aceasta fiind susținută de scăderea prețurilor, îmbunătățirea tehnologică și o conștientizare sporită cu privire la avantajele mobilității electrice. Astfel dat fiind pasul rapid de dezvoltare si intentia europeana de a aduce masinile electrice in atentia noastra pentru a deveni o normalitate, ar trebui sa aflam in detaliu in ce constau acestea.

Full hybrid vs plug-ing hybrid

Un hibrid, cum ar fi Toyota Prius, arde combustibili fosili pentru a alimenta motorul cu ardere internă al vehiculului, care ulterior joacă un rol în generarea de electricitate necesară pentru a alimenta motorul electric al mașinii (un pachet de baterii de la bord stochează această energie). Vehiculele hibride plug-in (PHEV) adoptă același concept și adaugă opțiunea de a extrage energie de la o sursă externă, cum ar fi rețeaua de energie în sine, datorită unui port de încărcare extern. PHEV-urile permit funcționarea pe rază scurtă de acțiune numai cu alimentarea bateriei. Odată ce energia bateriei este consumată suficient, PHEV se bazează pe motorul pe benzină pentru a servi drept generator și/sau sursă de energie pentru roțile motoare.

Avantaje și dezavantaje ale masinilor hibrid

s6g7oqXYeCIaCcZLbn2tDtvLlKWEqjidLKPWofSfKxNEBikn5sFESw1UeVfyjym3VinQa8mzAfakYWhBPwP_hltL2Ndr4s6Gb4obCFoXDzbNw-zQi_zPH6zy-0Mf.png

PRO: Masinile hibride oferă un consum eficient de combustibil printre avantajele sale. Vehiculele hibride nu te vor forta sa iti schimbi obiceiurile de conducere, ele nefiind dependente de electricitate, deoarece au la bord motoare cu ardere internă care ard benzină sau motorină, ușor de găsit la orice benzinărie. PHEV-urile sunt la fel in aceasta privinta, dar oferă in plus proprietarilor experienta de incarcare electrica. Daca vrei sa limitezi emisiile masinii, încărca acumulatorul pentru a profita de o doza limitată de energie electrică.

PRO: Încărcarea este o problemă mai mica. Fata de nevoile unei masini electrice cu baterie, nu este posibil să cumperi electroni în plus de rezerva. Cu toate acestea, este nevoie doar de câțiva litri de benzină pentru a readuce în mișcare un vehicul hibrid sau hibrid plug-in. În plus, spre deosebire de infrastructura noastră de încărcare (care, desigur, continuă să se îmbunătățească și să crească pe zi ce trece), există benzinării peste tot.

CONTRA: Întreținerea motorului cu ardere. Deoarece există un ICE la bord, vehiculele hibride și hibride plug-in încă necesită întreținerea tipică la care te aștepți de la orice mașină pe benzină. În paralel, motoarele electrice au nevoie de întreținere relativ mică. Totuși, nu sunt doar vești proaste. Datorită utilizării frânării regenerative de la motorul electric, frânele unui vehicul electrificat durează adesea mai mult și necesită mai puține vizite la service decât cele vehiculele cu propulsie strict ICE.

CONTRA: Încă mai arde combustibili fosili. Hibrizii benzină-electric încă ard combustibili fosili, ceea ce înseamnă că aceste vehicule încă produc emisii nocive. Capacitatea PHEV-ului de a folosi doar energia bateriei înseamnă că este posibil ca proprietarii de astfel de masini să evite în mare măsură pornirea motorului pe benzină. Totuși, inevitabil se va porni și va începe să ardă combustibil cand se face trecerea intre ele.

Ce este o mașină electrică?

Răspunsul convențional la această întrebare este – o mașină care are un motor electric și funcționează cu energie electrică cu emisii zero. Răspunsul mai complex este că mașinile electrice sunt un concept relativ nou în lumea industriei auto și mai au destul timp pana sa fie alegerea dominantă pentru proprietarii de mașini.

O mașină electrică este un vehicul care utilizează un motor alimentat integral de energie electrică (motor electric). Spre deosebire de mașinile hibride, vehiculele electrice nu au deloc motoare cu ardere internă. Cei care caută să conducă electric fără emisii au în prezent două opțiuni din care să aleagă:

  • vehicule electrice cu celule pe baza de hidrogen (HFCV sau FCEV)
  • vehicule electrice cu baterie (BEV).

Prima configurație folosește celulele de combustie de la bord pentru a reacționa cu combustibilul cu hidrogen (stocat într-un rezervor de bord) cu oxigenul pentru a produce electricitate pentru a alimenta motorul electric al unui astfel de vehicul. Combinația acestor două substanțe chimice (hidrogen și oxigen) duce la epuizarea vaporilor de apă de HFCV. Din păcate, infrastructura limitată cu hidrogen actuală face dificilă alimentarea cu HFCV.

Avantaje și dezavantaje ale vehiculelor electrice cu pile de combustibil cu hidrogen

PRO: Tehnologia funcționează. Toyota Mirai, exclusiv din California, are o autonomie de până la 402 mile și poate fi alimentată aproape la fel de repede ca o mașină pe benzină. Condusul se simte la fel de neted și rafinat ca o masina electrica cu baterie și mai puțin complex decât un PHEV.

CONTRA: Noroc în găsirea unei benzinării. Dacă infrastructura pentru încărcarea electrică este încă la inceput, atunci infrastructura cu hidrogen poate fi considerată embrionară. În prezent, HFCV-urile au aplicabilitate doar în zone limitate ale lumii (mai ales în California) si cu siguranta va mai dura pana vom putea utiliza flote.

Avantaje și dezavantaje ale vehiculelor electrice cu baterie

PRO: Performanță și livrare de putere. BEV-urile au potențialul de a fi nebunește de rapide. Uită-te doar la Rivian R1T, o camionetă electrică de peste 7000 de lire sterline care a atins 60 mph în 3,0 secunde sub ceasul nostru. Dar beneficiile unui motor electric nu se limitează strict la accelerarea în linie dreaptă. Datorită producției aproape instantanee de cuplu a unui motor electric, BEV-urile cu o putere mai modestă tind să se simtă destul de animate în situațiile tipice de condus.

PRO: Motor curat. Fără evacuare (și, prin urmare, fără emisii de evacuare), motoarele electrice sunt mult mai curate decât motoarele pe gaz. Desigur, cât de mult mai curate sunt mașinile electrice în comparație cu rudele lor pe gaz depinde de o serie de factori. De exemplu, dacă centrala electrică locală produce energie electrică prin arderea combustibililor fosili, atunci beneficiile nete de mediu ale vehiculului electric se diminuează. Acestea fiind spuse, nu totul este pierdut. În timp ce multe dintre centralele electrice din America ard combustibili fosili, fermele solare și eoliene pot suplimenta rețeaua, contracarând în continuare orice emisii produse indirect de vehiculele electrice.

PRO: Mai puțină întreținere. Datorită faptului că motoarele electrice au mai puține părți în mișcare decât motoarele cu ardere, vehiculele electrice necesită mai puțină întreținere în comparație cu omologii lor pe gaz și diesel. Și mai bine, faptul că vehiculele electrice folosesc frânarea regenerativă pentru a încetini, înseamnă că aceste vehicule își folosesc frânele mecanice mai rar. Ca atare, componentele de frânare ale vehiculelor electrice tind să se uzeze într-un ritm mult mai lent decât cele ale mașinilor cu motoare cu ardere.

CONTRA: Durata de viata a bateriei. Potrivit cercetarilor efectuate pana in momentul prezent, durata de viață estimată a acumulatorului unui vehicul electric este între 10 și 12 ani. Vestea bune e ca bateriile pot dura mai mult decât estimarea lor. Vestea proasta e, odată ce un acumulator ajunge la finalul vietii sale, înlocuirea acestuia este destul de costisitoare. În 2023, noile baterii costă mii, dacă nu zeci de mii, de Euroi pentru a fi înlocuite. Aceste prețuri vor scădea probabil pe măsură ce mai multe vehicule electrice cu baterie vor intra în funcțiune. De asemenea, consumatorii pot economisi niște bani cumpărând un pachet de baterii recondiționat pentru vehiculul lor electric.

CONTRA: Probleme de încărcare. Infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Romania este încă destul de slabă, ceea ce înseamnă că poate fi dificil să găsești un încărcător disponibil. În lumina acestei deficiente, cel mai rentabil și eficient mod de a încărca un vehicul electric este prin intermediul unui încărcător de acasă. Mai exact, atunci când este conectat la un încărcător de 240 de volți de nivel 2, care ar trebui să se asigure că vehiculul tău electric primește o încărcare suficientă peste noapte. În funcție de vehiculul electric pe care îl deții, autonomia adăugată peste noapte ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru a vă acoperi nevoile zilnice de condus. Citeste mai multe despre incarcarea masinilor electrice in acest articol.

Astfel, vehiculele electrice cu baterie( BEV-urile) sunt singura opțiune reala pentru cei care doresc să treacă la o mașină fără emisii in Romania.

Este potrivit pentru tine deținerea unui vehicul electric? Sperăm că argumentele pro și contra de mai sus vă pot ajuta să determinați dacă un vehicul electric are sens pentru nevoile dvs. de conducere. Având în vedere că mai multe companii de automobile precum Volvo și GM se angajează să se angajeze în totalitate electrică, mașina electrică va fi norma în câțiva ani.

Acest lucru poate ajuta la ameliorarea anxietății legate de autonomie, deoarece cu cât piața îmbrățișează mai mult mașinile electrice, cu atât mașinile electrice vor deveni mai inovatoare și mai practice. De asemenea, înseamnă că vor fi disponibile și mai multe stații de încărcare.

Dacă doriți o mașină nouă pentru naveta zilnică, uitați-vă la ce mașini electrice vă recomandăm. Veți găsi modele de lux cunoscute, cum ar fi BMW, Audi și Jaguar i-Pace, sau opțiuni mai accesibile, cum ar fi Nissan Leaf, Kona și Hyundai. Dacă sunteți angajat să combateți schimbările climatice și doriți să economisiți bani în acest proces, puteți adăuga și panouri solare în casa dvs., care ar completa și mai mult un stil de viață fără emisii. Dacă doriti sa experimentati o masina electrica pentru cateva zile puteti inchiria o masina electrica direct de pe site-ul nostru.


Alte articole care te-ar putea interesa