Masina persoanala sau transportul in comun?

Cat te costa cu adevarat sa detii o masina si care sunt alternativele

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Masina personal sau rent a car

Gabriel Frangu

27 mai 2023

3 minute de citit

Masina personal sau rent a car

Detinerea bunurilor este foarte comuna in Romania. Majortiatea tinerilor, dar nu numai, isi doresc sa detina propria locuinta pentru a scapa de stresul inchirierii unde nu se simt “ca acasa”. Acest sentiment de acasa poate fi tradus si in dorinta de libertate.

Acest sentiment se regaseste si atunci cand vine vorba de vehicule, a doua cea mai mare cheltuiala a multora dintre noi. Oamenii isi doresc sa detina o masina pentru a-si face naveta zilnica la job, sa poata pleca din oras cand isi doresc, sa mearga in concediu sau doar la parinti pentru a avea grija de acestia.

Fata de un apartment, ce este o investitie mare la inceput, acestuia ii va creste valoarea in timp. In comparatie cu un vehicul ce este o cheltuiala mare pe termen scurt, dar existand si o componenta de depreciere, avand si riscul unei posibile avarierii ce rezulta in cheltuieli suplimentare.

Conform unui video facut de bucharestBIKEtraffic pe care il poti urmarii aici, costul de achizitie, intretinere, combustibil si folosire unui vehicul de clasa medie precum un Volkswagen Passat, in Bucuresti este de 103.960 Ron (21.000 euro) in primul an. Asta inseamna un cost zilnic de 286 de lei pe o perioada de un an din momentul achizitionarii vehiculului. Incepand cu anul doi costul de intretinere, combustibil si folosire scade la un cost zilnic de 67 de lei.

Avand in vedere comparatia initiala, un vehicul pare o alegere riscanta cand vine vorba de detinerea acestuia, dar in viata cotidiana masina poate parea indispensabila. In acest caz transportul in comun, dar si inchirierea unui vehicul la nevoie sunt solutiile care te vor ajuta sa economisesti bani, timp, dar si sa traiesti o viata mult mai linistita.

Prin folosirea transportului in comun in oras sau intre doua localitati apropiate, contribui la deblocarea traficului ce se formeaza mai ales in orase dezvoltate in jurul vehiculelor. Ajuti la reducerea emisiilor de CO2 in atmosfera. In acelasi timp, se poate sa ajungi mai rapid la destinatie prin comparatie cu folosirea masinii personale.

Dar ce se intampla daca vrei sa mergi la munte sau chiar la parinti in vizita. In acest caz firmele de inchirieri auto te asteapta cu bratele deschise. Piata de rent-a-car din Romania s-a dezvoltat si se dezvolta din ce in ce mai mult acomodand calatoriile multor straini, romani din diaspora, dar si a persoanelor ce au renuntat deja la detinerea unui vehicul. Inchirierea unui vehicul pentru doar 3 zile in medie este de doar 90 Euro, iar in acest cost primesti un vehicul mai nou de 5 ani, asigurat, cu toate taxele de drum platite, intretinut si echipat pentru sezonul necesar.

Investitia intr-un vehicul personal este mult mai costisitoare pe termen scurt si-ti poate afecta si modul de viata si al oamenilor din jur. Transportul in comun s-a dezvoltat cat se poate de mult in ultimii ani si are sa evolueze si mai mult odata cu adoptarea acestuia. Cand vine vorba de transportul in afara orasului, cea mai confortabila varianta este inchirierea unei masini.


Alte articole care te-ar putea interesa