RAR Auto-Pass

Vânzarea unei mașini second-hand va fi posibilă doar cu istoricul de la Registrul Auto Român

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Latest blog-post

Gabriel Frangu

31 oct. 2023

6 minute de citit

Latest blog-post

Din totalul mașinilor înmatriculate în anul 2022 în România, 3 părți reprezintă mașini second hand, 129.328 de mașini noi și 395.759 de mașini second hand. Majoritatea dintre aceste mașini vin fără un istoric al daunelor sau al kilometrilor, iar mulți dintre cumpărători rămân surprinși negativ de starea tehnică a mașinii la câteva săptămâni sau luni după achiziție.

Registrul Auto Român își dorește eliminarea sau reducerea numărului de înșelăciuni ce au loc la vânzarea-cumpărarea unei mașini second-hand. Așa că în anul 2024, Registrul Auto Român impune prezentarea unui așa-numit "RAR Auto-Pass," document ce prezintă starea tehnică, kilometrii și daunele unei mașini.

Ce semnifica Rar Auto-Pass?

Registrul Auto Român (RAR) pregătește lansarea unui proiect care în care se poate gestiona istoricul vehiculelor rutiere înregistrate în țară. Această inițiativă vizează înființarea și administrarea unui registru electronic care va conține informații esențiale despre fiecare vehicul înmatriculat sau înregistrat în România.

Unul dintre aspectele cheie ale acestui proiect implică colectarea datelor obținute în urma inspecțiilor tehnice periodice (ITP), asigurând astfel că starea tehnică a vehiculelor este bine documentată și monitorizată. Mai mult decât atât, proprietarii de service-uri auto au acum obligația de a furniza informații importante către RAR, inclusiv numărul de kilometri indicată de contorul vehiculului și detaliile referitoare la orice incident rutier în care vehiculul ar fi putut fi implicat. De asemenea, agenții economici care dețin service-uri auto vor trebui să ofere date cu privire la reparațiile efectuate asupra vehiculelor aduse în atelierele lor. Această colecție de date va constitui un istoric detaliat al fiecărui vehicul și va oferi o imagine de ansamblu asupra evoluției acestora de-a lungul timpului.

Punctul culminant al acestui proiect este certificatul RAR Auto-Pass, un document esențial pentru cei care doresc să cumpere sau să vândă vehicule second-hand. Acest certificat va conține toate informațiile relevante despre un vehicul disponibil pentru vânzare, iar solicitantul îl poate obține după efectuarea unei plăți. Acest certificat are o durată de valabilitate de până la 60 de zile de la eliberare și este destinat exclusiv unei singure înmatriculări a unui autoturism la mâna a doua, asigurând astfel actualitatea și autenticitatea informațiilor furnizate.

Cum se poate obține RAR Auto-Pass?

Dacă ești vânzător sau cumpărător, este important să știi că raportul RAR Auto-Pass se poate procura doar online, fără prezentarea mașinii la RAR, la fel ca și rapoartele Car Vertical, și reprezintă garanția unei mașini în numele Registrului Auto Român.

Rapoartele RAR Auto-Pass sunt valabile timp de 60 de zile, timp estimat de Registrul Auto Român ca fiind destul de îndelungat pentru a putea vinde o mașină second-hand.

Cristian Bucur a menționat că în eventualitatea unei depășiri a valabilității raportului fără ca mașina în cauză să fie cumpărată, clienții sunt obligați să obțină un nou raport. Nu a fost menționat dacă va fi nevoie de efectuarea plății.

RAR Auto-Pass poate opri înșelăciunile?

RAR Auto-Pass reprezintă o modalitate prin care Registrul Auto Român poate reglementa piața de vânzare auto second-hand, dar nu este soluția completă prin care se poate verifica starea tehnică a unei mașini. Aceste rapoarte pot fi manipulate prin mai multe modalități, una dintre ele fiind repararea unei mașini într-un service autorizat care nu colectează sau distribuie datele mașinii.

Recomandăm că atunci când dorești să-ți cumperi o mașină second-hand, să o duci și la un service autorizat pentru a o putea verifica. Registrul Auto Român oferă un serviciu denumit RAR Experți, care cu ajutorul specialiștilor poate determina dacă unei mașini i-a fost modificat kilometrajul sau dacă mașina a suferit daune ascunse. Acest raport poate fi efectuat doar prin prezentarea mașinii la RAR și valorează aproximativ 700 RON.

Pentru ca Registrul Auto Român să poată oferi un document care să ateste starea unei mașini, aceștia sunt nevoiți să adune date de la stațiile ITP și service-uri autorizate. Aceste date pot fi introduse greșit, fără a mai fi posibilă corecția acestora.

Rar Auto-Pass VS CarVertical

Car Vertical este o afacere din Estonia, fondată în anul 2017, care în scurt timp a ajuns să fie folosită la nivel internațional în momentul achiziției unei mașini, atât de către vânzători, cât și de cumpărători. Această aplicație deservește același scop ca și RAR Auto-Pass, prezentarea istoricului unei mașini. În comparație, CarVertical este o companie privată, iar costul unui raport este de aproximativ 20 de euro. Ceea ce aduce un plus Car Vertical este istoricul detaliat din toate țările de unde își procură datele.

RAR Auto-Pass este un raport cu toate inspecțiile tehnice realizate în România și nu prezintă istoricul unei mașini care a fost importată din Germania. Mai mult decât atât, pe baza seriei unei mașini, Car Vertical adună date de pe toate site-urile de anunțuri unde a fost pusă la vânzare o mașină și le aduce într-un singur loc în raportul achiziționat de către client.

Directorul Tehnic al Registrului Auto Român, Cristian Bucur, a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că este posibilă preluarea de date și din celelalte state membre ale Uniunii Europene, dar la momentul actual se bazează pe informațiile acumulate în România.

La momentul lansării, RAR Auto-Pass va oferi informații mult mai detaliate despre intrarea în serviciu a unei mașini în comparație cu Car Vertical. Cu toate acestea, compania estoniană poate prelua la rândul ei datele acumulate de Registrul Auto Român și le poate oferi mai departe.

Care sunt consecințele modificării kilometrajului?

Proiectul de lege interzice modificarea odometrului autovehiculelor, solicitarea manipulării acestuia și orice acțiune care să afecteze înregistrarea corectă a kilometrilor parcurși. Manipularea odometrului este definită drept schimbarea kilometrajului real al autovehiculului. Dacă odometrul este defect, proprietarii trebuie să-l repare sau să-l înlocuiască la service-urile autorizate.

Nerespectarea legii atrage amenzi de la 2.000 la 5.000 de lei.Stațiile de inspecție tehnică și atelierele autorizate trebuie să raporteze la RAR informații despre kilometraj la fiecare inspecție.

Pașii de urmat pentru vanzarea unui vehicul

Colectați Documentația:

  • Asigurați-vă că aveți un contract de vânzare-cumpărare pregătit. Acesta trebuie să conțină detaliile tranzacției, inclusiv prețul și datele vehiculului.
  • Pregătiți fișa de înmatriculare a mașinii, asigurându-vă că datele acesteia coincid cu cele din contract și cu cele din cartea de identitate a mașinii.
  • Obțineți o viză pentru fișa de înmatriculare de la Administrația Fiscală.
  • Asigurați-vă că aveți o copie a cărții de identitate a mașinii.
  • Asigurați-vă că aveți cartea de identitate a autovehiculului, în original și în copie.
  • Dacă vehiculul a fost radiat din evidența, depuneți o declarație pe propria răspundere la Administrația Fiscală, atestând acest lucru.
  • Dacă tranzacția se desfășoară prin intermediul unei firme, asigurați-vă că aveți factură fiscală și o copie a codului fiscal al firmei.

Obțineți RAR Auto-Pass:

Un pas esențial este obținerea RAR Auto-Pass, document ce ataesta garanția vehiculului.

Anunțați și negociați:

Anunțați vânzarea vehiculului, pregătind un anunț detaliat cu fotografii și o descriere precisă.Întreprindeți negocieri cu potențialii cumpărători și stabiliți prețul și termenii tranzacției.

Transferați Proprietatea:

  • Vizitați biroul local RAR împreună cu cumpărătorul pentru a transfera proprietatea. Aveți nevoie de următoarele documente:
  • Fișa de înmatriculare originală.
  • RAR Auto-Pass.
  • Contractul de vânzare-cumpărare.
  • Actele de identitate ale dvs. și ale cumpărătorului.
  • Asigurați-vă că noul proprietar are și asigurare auto în numele său.
  • Plătiți taxa de transfer și orice alte taxe aplicabile.

Anulați Asigurarea:

Informați compania dvs. de asigurări de spre vânzare și anulați asigurarea vehiculului.

Raportare și Înregistrare

  • Informați Administrația Fiscală locală despre vânzare pentru a vă asigura că nu mai sunteți responsabil pentru impozitele și alte obligații legate de mașină.
  • Mențineți o copie a contractului de vânzare-cumpărare și a altor documente relevante pentru propria evidență.
  • Îndrumați cumpărătorul să înregistreze mașina pe numele său cu noul RAR Auto-Pass.

Vânzarea unei mașini în România implică mai mulți pași, dar urmând aceste proceduri veți putea finaliza tranzacția în mod legal și fără probleme. Întotdeauna verificați regulamentele locale și luați în considerare să căutați consultanță legală pentru a vă asigura că respectați cele mai recente reglementări.


Alte articole care te-ar putea interesa