Transfăgărășanul este despre calatorie, nu destinatie

Jeremy Clarkson: "This is the best road in the world"

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
transfagarasan

Radu Albastroiu

27 mai 2023

4 minute de citit

transfagarasan

Transfăgărășanul sau DN7C, este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea de la barajul Vidraru pana la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km. In acest traseu montan se ajunge si la Lacul Bâlea la o altitudine de 2042m ce face din Transfăgărășan al doilea drum alpin asfaltat din Romania dupa Transalpina.

Istoric

Putin istoric despre acest drum, acesta a fost construit Intre anii 1970 si 1974 la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. Deși la momentul respectiv România avea deja mai multe treceri ale Carpaților Meridionali moștenite dinainte de perioada comunistă sau cele făcute in primii ani ai regimului. Motivul constructiei a fost unul mai mult strategic deoarece drumurile existente urmau cursul unor râuri si puteau fi blocate cu usurinta. In urma invaziei Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice, se determină inițierea de urgență a proiectului "Transfăgărășanului" - un drum strategic care să lege garnizoanele Piteștiului și Sibiului. Motive secundare mentionate in proiectul drumului DN7C sunt mentionate ca motive si "deschiderea bazinelor forestiere din masivul Făgăraș, folosirea mai rațională a pășunilor alpine și realizarea unui centru turistic montan în zona Lacului Bâlea" conform jurnalul.ro. Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru "obiectivul strategic Transfăgărășan", căruia i se alocă resursele trupelor de geniu ale Armatei Române. Proiectul aprobat atunci prevedea ca drumul să aibă o singură bandă de circulație plus acostament și, totodată, continuarea drumului în sud, spre Curtea de Argeș. Abia in 1971 se hotărăște realizarea drumului asa cum il cunoastem si astazi ca drum national alpina adica doua benzi pe sens cu o latime totala de 6m cu acostament de 1m, de pământ.

TopGear

Revenind la subtitlul acestui articol, in 2009 faimoasa emisiune televizata Top Gear a venit in Romania cu specialul "Decapotabile in Romania", episod in care Jeremy Clarkson face faimoasa declaratie in care spune despre Transfagarasan ca este cel mai uimitor drum pe care l-a vazut vreodata. Cei trei prezentatori, Jeremy, Richard si James au traversat muntii Fagarasului cu trei masini super sportive si anume Aston Martin DBS Volante, Ferrari California si Lamborghini Gallardo LP560-4 Spyder.

Traseu

Daca locuiesti In Bucuresti dureaza aproximativ 2 ore sa ajungi la Curtea de Arges de unde incep cei 151 km de drum montan si te poti oprii pe parcurs la barajul Vidraru dar si in zona de agrement de la Lacul Balea. De la cota 2000 si pana in Sibiu mai sunt doar aproximativ o ora si 30 de minute, ceea ce inseamna ca acest traseu poate fi facut intr-o zi cu usurinta si fara graba.

De stiut

Zona montană înaltă a DN7C este deschisă circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până în 1 noiembrie, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar deszăpezirea lui este impractică, inclusiv vara restricțiile exista pe perioada de întuneric (22:00-6:00). De asemenea Transfăgărășanul este un drum cu peste 150 de viraje (unele nesemnalizate corespunzator) si cu o diferenta de altitudine ridicata, asa ca daca esti incepator trebuie sa cresti nivelul de atentie sau sa lasi un prieten mai experimentat sa conduca.

Cele trei masini cu care cast-ul emisiunii au venit in Romania sunt binenteles spectaculoase, insa drumul national 7C poate fi o experienta placuta indiferent de numarul de cai putere cu care alegi sa il strabati. Daca vrei o atractie de weekend nu foarte departe de Bucuresti poti cu siguranta sa alegi aceasta optiune si daca tot ce iti mai lipseste este o masina cu siguranta o sa gasesti oferta potrivita pentru tine de inchirieri auto chiar din Bucuresti.


Alte articole care te-ar putea interesa