Vacanță în Italia cu mașina: Buget pentru traseul din Romania în Italia

Tot ce trebuie să știi pentru planificarea traselului cu mașina spre Italia

Crowdfunding în desfășurare! 🎉

Vezi progresul nostru
Latest blog-post

Miruna Bumbaru

15 iul. 2023

5 minute de citit

Latest blog-post

Italia este unul din centrele Europei unde arta vizuală, culinară și muzicală îți oferă o experiență completă. Este locul unde redescoperi frumusețea vieții, așa cum au descoperit-o artiștii renascentiști italieni. Este un centru turistic foarte populat vara, așa că iată ce trebuie să știi pentru un sejur cât mai lipsit de probleme:

  • Buget pentru sejurul tău
  • Cele mai bune rute cu mașina către Italia

Buget pentru traseul din Romania în Italia

Distanța rutieră între România și Italia este aproximativ de 1450 km, astfel pentru buget trebuie să iei în calcul unde faci plinul și de câte ori trebuie în funcție de consumul masinei tale. Poți opta pentru o mașină cu consum mai mic dacă o închiriezi. Un cost mediu dus-întors pentru o mașină pe benzină este de 331€ (1635 RON) (Curs 1€ =4,94 RON). *Calcul făcut cu consum benzină 7.5l/100km și media de cost din toate țările parcurse. Un cost mediu dus-întors pentru o mașină pe motorină este de 221€ (1090 RON) (Curs 1€ =4,94 RON). *Calcul făcut cu consum motorină 5l/100km și media de cost din toate țările parcurse.

Prețurile pentru carburant în fiecare țară, în data de 10.07.2023 sunt următoarele:

preturi carburan tabel

La acest cost, trebuie adăugat și prețul combustibilului în sejurul în Italia, plus vignetele necesare pentru țările prin care treci. Prețul pentru vignetă pentru fiecare țară parcursă este:

Screenshot 2023-07-15 at 16.11.00.png

Traseul 1

14h 9m Bucuresti => Arad => Budapest => Balaton => Letenye => Lendava => Maribor => Ljubljana => Trieste => Palmanova

x0spJhYZ-S3MceuAXycQvUQ2xn-93T23AN1ypLBbJ6n8EhH9eRcvrHP5UYAzvASlf8S0k3-1ClVSls4us9JmYEm2DfU44JA_Xb7V_MuJKQXcsAcsY9Cgkjnwdogi.png

Ungaria: Urmează autostrada M5 (aproximativ 150 km) spre Budapesta/M0. În apropiere de Budapesta, intră pe autostrada M0 spre M7/Balaton pentru aproximativ 25 km, ieși de pe M0 pe M7 și mergi spre Balaton pentru aproximativ 215 km. Lângă Letenye, ia M70 spre Lendava (Slovenia) aproximativ 37 km și vei intra în Slovenia.

Slovenia: Odată ajuns în Slovenia, menține autostrada A5 spre Maribor pentru nici 80 de kilomentri. Nu uita să cumperi o vignetă de la cea mai apropiată benzinărie. Acum este un moment bun și pentru a face plinul, deoarece motorina costă mai puțin decât în ​​Italia sau Austria. În Slovenia se plătește în euro. Treci de Maribor și urmează autostrada A1 spre Ljubljana timp de aproximativ 134 km. Treci de Ljubljana și urmează A1 spre Trieste.

Italia: Drumul din Trieste este cel mai ușor de urmat. Urmează indicatoarele cu Venezia apoi în funcție de prima ta destinație, pentru Milano ai ruta: Padova-Verona-Brescia-Bergamo-Milano, iar dacă Roma este primul oraș pe care îl vizitezi, ai ruta: Padova-Bologna-Firenze-Roma. Autostrăzile italiene sunt cu taxă în funcție de kilometri parcurși. La fiecare intrare pe autostradă se ia un bilet pentru care se plătește. Poți plăti cu cardul, numerar, prin VIACARD sau sistemul TELEPASS la stațiile de taxare de pe autostradă. Îți poți calcula cât ai de plătit în funcție de ce intrări și ieșiri ai pe autostrăzi pe site-ul autostrade.it.

Traseul 2

Durata: 14h 26m Bucuresti => Drobeta-Turnu Severin => Belgrade => Zagreb => Ljubljana => Palmanova

Screenshot 2023-07-15 at 16.20.15.png

Serbia: Urmează drumul E70 (aproximativ 350 km) spre Belgrade. În apropiere de Belgrade, urmează autostrada A1 către E70. Trebuie să fii atent să nu intri în oraș. Ai grija la limitarea de viteza de 120km/h in Serbia. In Serbia nu se plateste vigneta, insa se plateste taxa de autostrada. Există 65 de puncte de taxare, la intrările și ieșirile de pe autostradă. La intrare, vei primi un card magnetic, iar la ieșirea de pe autostrada îl vei înmâna înapoi la stațiile de taxare și vei plăti în funcție de kilometrii parcurși. Această taxă de autostradă poate fi plătită atât cu numerar în moneda lor națională (dinari) sau în euro, cât și cu cardul.

Croatia: Continuă pe E70 până după Zagreb unde se va intra pe A2 în Slovenia. Același sistem de taxare în funcție de kilometrii de autostrada parcurși se găsește și în Croația. Vei primi un tichet la stațiile de taxare de la intrarea pe autostrada și îl vei preda atunci când intenționezi să ieși de pe ea. Tariful aici însă este mai concret, la aproximativ 6-7 euro/100km.

Slovenia: Continuă pe autostrada A2 spre Palmanova.

În concluzie, pentru vacanța ta în Italia cu mașina, fiecare rută are diferențe mici, de la taxele de drum, km parcurși și aglomerația de moment. Poți opta să îți închiriezi o mașină pentru acest drum de pe masinilacheie.ro.


Alte articole care te-ar putea interesa